Mit jelent az E.S.E. POD kifejezés?

Olyan sokszor említettük már a E.S.E. POD kifejezést, hogy igazán itt volt az ideje, hogy pár szóban be is mutassuk miről is van szó.

A POD egy kis párna, benne kávéval, mint a filteres tea, de nem összekeverendő a filteres kávéfőzéssel. Ez a párna egy előre porciózott és tömörített adag kávé, amit a speciálisan ehhez való párnás kávégépekhez tudunk használni vagy akár a Gaggia legkisebb modelljével is.

Nagyon sokan „egyadagos” szűrőként említik a kisebb méretű kávégép karba illő szűrőtt, ami persze azt a funkciót is betölti, de elsősorban az ilyen E.S.E. POD-ok kiegészítője.

Természetesen az általunk őrölt friss kávéval tudjuk a legfinomabb eredményt elérni, de szorosan mögötte van egy vákuum csomagolt előre tömörített POD is. Persze itt is fontos, hogy friss legyen, ugyan egy évig is tárolhatjuk, de frissen főzve fogjuk az íz harmóniát igazán érezni; és mégis ki tudná egy évig a szekrénybe zárva tartani őket?

Pár tipp hogy miként is kezdjük neki kávé főzésnek, akár őrölt kávéval, akár POD-al:

  1. Olykor a párnát is lehet tömöríteni, ha a gyártó ezt nem tette volna meg.
  2. Melegítsük elő a kávéfőzőt, a kart és a csészét is. Egyszerűen csak üresen engedjünk ki belőle egy kis meleg vizet, ami felmelegíti a rendszert és a csészét is.
  3. Ellenőrizzük a gép beállításait, ha pid-es hőmérséklet szabályzó is van rajta, akkor a kávé fajtájának megfelelő hőmérsékletre állítsuk, ha nincs, akkor csak a kar rögzítését és a felfűtés visszajelzőt figyeljük.
  4. Csapoljuk le a kávénkat és élvezzük!
  5. Főzés után mosogatás… Ha POD-ot használunk ez nagyon leegyszerűsödik, egyszerűen csak a használt párnát ki kell vennünk a gépből (karos gép esetén egy utólagos öblítés javasolt).

További nagy előnye a POD kávéknak,  hogy különféle ízvilágban kaphatóak vagy akár koffeinmentes változatban is. Kisebb kiszerelésben, így könnyen tarthatunk otthon a már megszokott kávénk mellett pár adag ízesítettet vagy koffeinmentest a vendégeink számára.