Szabad-e ecettel tisztítani a kávégépet?

NEM!

A magyarázata pedig, hogy az ecet ugyan vízkőoldó hatású, de talán érdemesebb a salátákhoz megtartanunk (oda is inkább egy jobb borecetet…)

Az ecetsav egy gyengébb sav, de pont elég kárt tud tenni a kávégép vízrendszerében, vízpumpa kisebb alkatrészeiben, ami ezután cserére fog szorulni.
Mellékes negatívum, hogy nehéz az illatot (ízt) kiöblíteni a készülékből, így amit megspórolunk a vízkőoldón, többszörösen megfizetjük a szervizben és a kávé fogyasztáskor.

Mindenképpen automata kávégépekhez kifejlesztett vízkőoldót használjunk, lehetőleg a Saeco gépek saját márkás termékét.

2 hozzászólás érkezett erre: “Szabad-e ecettel tisztítani a kávégépet?

 1. Igen!
  Sajnos a SAECO VÍZKŐOLDÓVAL ROSSZ TAPASZTALATOM VAN!Egyrészt méregdrága,másrészt hatástalan már többször is próbáltam de semmi hatása.És a hab a tortán hogy egy neves áruházlánc szakértője szerint ezen méregdrága vízkőoldók alapanyaga 60-70Ft értékű citromsav?!
  Köszönöm

  1. Kedves Ferenc,

   A vízkőoldó, és maga a vízkőoldás valóban kisebb hatékonysággal működik, ha nem elég gyakran használjuk és nem használunk vízlágyítót. Fontos, hogy lágyított vízzel használjuk a készüléket, ezzel megelőzve a nagy mennyiségű vízkő lerakódását, hiszen hónapok, akár évek használata után olyan nagy mennyiségű vízkő tud lerakódni, amit ipari savakkal és mechanikus tisztítással lehet csak eltávolítani, ahogy azt a szervizben is napi rendszerességgel végzik a kollégák. Prevencióra kell nagyobb hangsúlyt fektetni, nem a kezelésre, hiszen egy bizonyos mérték után már nem tud segíteni semmilyen „csodaszer” A Philips vízkőoldó továbbra a leginkább javasolt szer, hiszen ez nem egészség és nem gép károsító anyagokból készül, szemben a ecetes házi praktikákkal vagy éppen más vízkőoldókkal.

   Üdvözlettel,
   Cady-Trade kávégép szerviz

Hozzászólások letiltva